Financiële duidelijkheid voor particulieren met kanker
Vragen Particulier
Een overzicht van je financiële situatie maken kost even tijd. Eerst om alle benodigde informatie te verzamelen, daarna om die gegevens goed te analyseren. Heb je eenmaal een financieel overzicht dan helpt dat je keuzes maken. Misschien wil je sommige dingen anders inrichten of wil je in kaart brengen welke financiële gevolgen je ziek zijn heeft. Als je het lastig vindt om zelf een overzicht te maken, kun je daar hulp bij krijgen en praktische tips.
Je pensioenregeling is een belangrijke basis voor je inkomen vanaf je pensioenleeftijd. Soms loopt je pensioenopbouw door, ondanks dat je minder werkt, een zogenaamde premievrijstelling bij (gedeeltelijke)arbeidsongeschiktheid. Naast je pensioen zijn er misschien nog andere ‘bronnen’ die voor aanvullend inkomen kunnen zorgen, bijvoorbeeld spaargeld.
Vermogensoverdracht kan op vele manieren. In alle gevallen is het van belang dat je eerst vaststelt hoeveel je zelf nodig hebt. Daarna kan je beoordelen of je nu al vermogen wilt overdragen en op welke manier. Misschien wil je daar ook ‘voorwaarden’ aan verbinden en zijn aktes van belang. Baseer je beslissingen op een financieel overzicht en vraag advies over de fiscale aspecten.
Bij de aanvraag van een overlijdensrisicoverzekering moet je altijd een gezondheidsverklaring invullen. Op basis daarvan beoordeeld de verzekeraar of ze de aanvraag honoreren. Maar onderzoek eerst of je de verzekering wel nodig hebt. Na een analyse van je volledige financiële situatie krijg je inzicht in je inkomens- en vermogenspositie na overlijden. Op basis daarvan kun je besluiten of een aanvullende verzekering gewenst is.
Een levenstestament is persoonlijk. Er is geen standaard antwoord op de vraag of het voor jou van belang is, maar het is belangrijk je er over te laten informeren. Vragen die daarbij leidend zijn: Wat wil jij? Hoe wil je dat realiseren? Wat is daarin belangrijk voor jou? Wanneer je je wensen duidelijk hebt vastgesteld, kun je gaan bekijken hoe je deze wensen kan regelen. Als je dat prettig vindt kun je daar hulp en advies bij krijgen.
Mogelijk heb je alles goed vastgelegd in een testament. Het is dan wel verstandig om ‘periodiek onderhoud’ te laten uitvoeren. Sluit wat je hebt vastgelegd nog aan bij je wensen van nu? Past het nog bij de huidige wetgeving?
Als je geen testament hebt dan is het wettelijk erfrecht van toepassing. Dat is primair gericht op de langstlevende partner en eventuele kinderen. Het wettelijk erfrecht kan passend zijn, maar wellicht heb je persoonlijke wensen. Dan is het belangrijk die vast te leggen in een testament.
Staat jouw vraag er niet bij? Mail naar info@financieelplanbijkanker.nl